söndag 23 september 2012

höstrusk

 Denna helgen har verkligen bjudit på höstrusk med råge. Det har nästan varit ett konstant skyfall och mörkt, kallt och ruggigt. Som gjort för att kura inne i värmen. Eftersom vi hade några "rädgårdsäpplen" från Bellas kompis kvar i kylen var vi ju tvungna att ta vara på dem på bästa sätt. Hittade ett enkelt och gott recept på äppelkaka som uppskattades av hela familjen.

Detta behöver du:

250 g margarin
3 dl strösocker
3 små ägg
4 dl vetemjöl
3 syrliga äpplen
kanel & socker
Gör såhär:
Ställ ugnen på knappt 175 grader.
Låt smöret stå ute så det blir rumstempererat och lätt att arbeta med. Rör då först smöret och sockret poröst. Tillsätt sedan äggen, ett i taget, och rör smeten ytterligare tills äggen gått in helt i smeten. Rör till sist ner vetemjölet. Det var allt till smeten, notera att det inte ska vara något bakpulver i denna kakan utan den reser sig och blir saftig och god ändå.
Bred sedan ut smeten i en välsmord och bröad form med avtagbar kant. Skala, kärna ur och dela varje äpple i klyftor eller större bitar efter smak och tycke. Lägg äppelbitarna på kakan och tryck ner dom lätt i smeten. Blanda sedan lite kanel och socker i en liten skål och strö till sist över det över hela kakan. Grädda kakan på nedersta falsen i ugnen i c:a 1 timme.

 
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar